İçerik Tablosu
Şivlilik Geleneği Nereden Gelmektedir?
Regaip kandilinin gelmesiyle birlikte çocuklar sokaklara dökülür. Şivlilik geleneği kapsamında çocuklar kapı kapı dolaşarak çerez ve şeker toplamaya başlar. Şivlilik nedir? Şivlilik ne zaman kutlanır? İşte Konya’da süregelen şivlilik geleneğine dair tüm detaylar…

Şivlilik Nedir?
Şivlilik, Konya’ya has bir gelenektir. Üç ayların başlangıcı Regaip kandiliyle birlikte şivlilik geleneği de başlar. Kandil gecesi kutlama geleneği Osmanlı Devleti döneminde padişah II. Selim’den (1566-1574) itibaren sürdüğü söylenir.
Kandilden bir hafta önce çocuklar, gece sokağa çıkarak bu günün geleceğini, trampetlerle, kavallarla, fenerlerle mahalle mahalle dolaşarak haber verirler.
Konya’da üç ayların ilk günü ‘şivlilik’ günüdür. Üç aylar, aslında bir dini hazırlık, yardımlaşmaya, ibadete, zihnen ve aile olarak, toplum olarak bir hazırlık dönemidir.
Şivlilik Geleneği

Üç ayların başlangıcı Konya’da önemli bir kültür haline gelen kutlamalarla başlar. Fener alayı ve şivlilik bunlardan biridir. Regaip Kandili öncesindeki gece, Fener alayı olarak kutlanır.
Fener alayı’ gecesi sokakları dolaşan çocuklar büyükler tarafından yakılan ateşin etrafında toplanır. İsteyenler ateşin üzerinden atlayarak eğlenir. Eğlenceler ve oyunlar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürer.
Ertesi gün ise Şivlilik günü olarak kutlanır. Şivlilik günü çocukların eğlencesidir. Regaip kandilinin sabahında, ellerine poşetlerini alan çocuklar, mahalle mahalle, ev ev dolaşarak kapıyı açanlara “kandiliniz mübarek olsun” sözleriyle birlikte “şivlilik” diye seslenirler.
Konya halkı da bu güne önceden hazırlanır ve çocuklara verilmek üzere alışveriş yapılır. Bisküvi, çikolata, gofret, şeker kapıya gelen yani şivlilik toplayan çocuklara verilir. Çocukların bu tatlı telaşları akşama kadar sürer.
Şivlilik Manisi

Regaip kandili sabahı, sabah namazından sonra mahalledeki çocuklar, kapıları birer birer çalarak açılmasını bekler. Çocuklar kapıların açılmasını beklerken hep bir ağızdan şu maniyi okur;
“şivli şivli şişirmiş
erken kalkan pişirmiş
iki çörek bir börek
bize namazlık gerek.
şivlilik…”
Table of Contents
- Taşacak Bu Deniz Dizisinde Şok Ayrılık! Gezep Karakteri Yeni Sezonda Yok! Onur Dilber Sitem Ederek Duyurdu!
Taşacak Bu Deniz dizisinde şok Gezep ayrılığı! Onur Dilber Taşacak Bu Deniz dizisinden neden ayrıldı, kadrodan çıkarıldı mı? TRT’nin sevilen dizisinde yaşanan Onur Dilber krizi ve sitem dolu sosyal medya açıklaması haberimizde. - Oyuncu Ece İrtem Son Yolculuğuna Uğurlanıyor! Cenazesi Kuşadası’na Getirildi!
Genç oyuncu Ece İrtem hayatını kaybetti! 35 yaşındaki Ece İrtem’in cenazesi Kuşadası Hanım Camii’ne getirildi. Ece İrtem neden öldü, nerede toprağa verilecek? Acılı cenaze törenine dair ilk detaylar haberimizde. - Kanal 7’nin Yeni Dizisi Yıldızlar Kadar Yakın Ne Zaman Final Yapacak? Kaç Bölüm Sürecek?
Yıldızlar Kadar Yakın Final Tarihi! Kanal 7 Pakistan dizi serilerine bir yenisini daha ekledi. Banno dizisi yayınlandığı dönemde izleyenleri ekrana kilitlemeye başarmıştı. “Banno ” dizisi, … - Aşk, Sadakat ve İhanet: Yıldızlar Kadar Yakın (Banno) Dizisinin Çarpıcı Hikayesi
Kanal 7 Pakistan dizi serilerine bir yenisini daha ekledi. Banno dizisi yayınlandığı dönemde izleyenleri ekrana kilitlemeye başarmıştı. “Banno ” dizisi, “Yıldızlar Kadar Yakın” ismiyle izleyici karşısına çıkıyor. - Yıldızlar Kadar Yakın (Banno) Dizisi Oyuncuları Kim?
Kanal 7 Pakistan dizi serilerine bir yenisini daha ekledi. Banno dizisi yayınlandığı dönemde izleyenleri ekrana kilitlemeye başarmıştı. “Banno ” dizisi, “Yıldızlar Kadar Yakın” ismiyle izleyici karşısına çıkıyor.
