Bu yıl önemli gök olayları yaşanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 25 Ekim’de Güneş Tutulması heyecanı yaşanmış gündemi meşgul etmişti. Hatta Müge Anlı bile canlı yayında bunun normal bir doğa olayı olduğunu korku teorileri üretilmemesi konusunda halkı bilgilendirmişti.
Bu Ay Tutulması yine beraberinde birçok konuyu beraberinde getirdi. Astrologlar depremler konusunda uyardı. Bakalım bilimsel olarak Ay Tutulması neyi ifade ediyor?
Ay Tutulması Nedir? Dünya’nın Ay ve Güneş arasına girmesi sonucu gerçekleşen astronomik olaya Ay tutulması denir. Dünya, Güneş’in Ay’a göndermiş olduğu ışınların önünü kapattığı için, Ay’ın üzerine Dünya’nın gölgesi düşmüş olur. Bu olay ‘tutulma’ olarak tanımlanır. Diğer bir deyişle, Ay kendi yörüngesinde dolanırken, bazı durumlarda Dünya’nın yörüngesine girer ve bu durum Ay tutulmasına sebep olur. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay’ın düğüm noktalarına yakınlaşması durumunda ortaya çıkar. Güneş’ten gelen ışınları alamayan Ay’ın parlaklığı azalıyor ve bu durumda, ‘parçalı’, ‘tam’ ya da ‘yarı gölge’ olmak üzere üç şekilde tutulma gerçekleşiyor.
Ay Tutulması Türkiye’den İzlenebilecek Mi? Ay tutulması Asya, Avusturalya, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika, Kuzey ve Doğu Avrupa’nın bazı kesimlerinden gözlemlenebilecek. Türkiye’de gündüz saatine denk gelmesi ve havanın aydınlık olması sebebiyle, Ay tutulması izlenemeyecek.
2022 Ay Tutulması Ne Zaman, Saat Kaçta? 2022 yılının ikinci Ay tutulması, 8 Kasım Salı günü saat 14:00’da gerçekleşecek. Tutulmanın başlangıcı, Türkiye saati ile 11:02’de, Ay’ın yarı gölgeye girişi ile başlayacak. Tam tutulma saati 13:17 ile 14:42 aralığında gerçekleşecek. Tutulmanın 16:56’da, Ay’ın yarı gölgeden çıkması ile sona ereceği söylendi.